Interjú Túróczi Rékával

Interjú Túróczi Rékával

Réka édesanya, sportimádó, üzletasszony és szenvedélyes futó! A sport imádata nem egyik napról a másikra kezdőtött, hanem folyamatos és kitartó munka eredménye az elmúlt években. Instagramon @irunmom néven találjátok meg és már majdnem 100k követő táborral rendelkezik, nem is csoda, hiszen ő motiváció minden édesanya és sportimádó számára! Vele készítettünk most egy rövid interjút!:)

Mióta sportolsz?

Hat éves korom óta folyamatosan sportolok. Általános iskolában úsztam, majd középiskolában az akkor divatos aerobikra jártam 2-3x hetente, mint minden fiatal lány. Aztán átpártoltam a fitnesz terembe és a lányom szülése után, 2007-ben kezdtem el a futást. Kiköltöztünk Budapest zöldövezeti részébe és úgy éreztem így tudom leginkább a környezetement felfedezni. Először csak egy-két alkalommal futottam 30-40 percet, mellette szép lassan megmaradt a kondi. Egyre többször mentem ki a szabadba, szép lassan nőtt a táv és a futással eltöltött idő. Az első utcai versenyem 2010-ben volt, akkor még a 12 km-es Vivicitta. Óra nélkül, érzésből futottam és elvitt a hangulata. Azóta ebben égek. Mára már mindennapjaim része. 

Miért pont a tiratlont választottad?

12 éve futok, a tritalont pedig 4 éve űzöm. Egy futás miatti nyári sérülés miatt kezdtem el megint úszni és vettem országúti biciklit, hogy az állóképességem megmaradjon, de tudjak szabadban edzeni. Aztán a sérülésből felépültem és megmaradt a két másik sport is. Aztán az egyik bartánőmtől megörököltem egy féltávú triatlon nevezést – muszáj volt rá tisztességesen felkészülni:) A triatlon keresztedzésből lett szenvedély, de a futás vezetett oda, abban is vagyok a legerősebb és a három testőr közül ő a szerelem, ő a Dar’Tanan. Azt gondolom azért vonzódok a triatlonhoz, mert mindhárom sportág ugyan monoton állóképességet igényel, de visszanyúl a gyermeki mozgásformákhoz – hiszen úszni, bringázni, futni minden gyerek szeret – és mégis egy érett mentális hozzáállást igényel. Arról nem is beszélve, hogy nagyon fontos lett számomra, hogy minél többet tudjak kint edzeni! 

Miért a futás lett a fő sportágad?

Több oka van. Több motivációs zsebből táplálkozom. Először a praktikum és a fogyás vezérelt. A futással eltöltött nettó idő nagyjából a bruttó idővel megegyezik, ajtótól ajtóig tart, kevés a felszerelés igénye. Nem kell edzőhöz, helyszínhez alkalmazkodni. Bárhol, bármikor űzhető és szépen darálja az emberről a felesleget. Aztán mentális belső igény lett. Szükségem volt rá a három gyerek mellet, akik 3,5 fél év alatt jöttek egymás után. Terhesség-szoptatás-babázás – folyamatos intenzív kezswri 5 évem volt így! Szükségem volt magamra, szükségem volt a magányra, szükségem volt nem otthon lenni néha. Aztán más motivált: a közösség, a teljesítménykényszer, a versenyszellem, a fejlődés sikere, a táj, a kihívások. Mostanra pedig már egyfajta hivatás és küldetés is számomra, hogy minél több emberhez jusson el. A futás igazából megváltoztatta az életemet nagyon sok téren. Kell ennél fontosabb indok?

Mik a céljaid?

Sokáig modellkedtem és el kellett fogadnom, hogy annak virágkora korhoz kötött. Méltósággal kell abbahagyni, vagy hozzáállni. Ugyanez igaz a sportban is. Egy bizonyos teljesítményhatárhoz kötött a hobbisport is. Függ ez a munkától, családtól, regenerációtól, egyéni genetikától, de nagyban függ bizony a biológiai korunktól. A futás klasszikus távjain nagyívű céljaim már nincsenek, hiszen reálisan nagyon sok erőfeszítéssel egyre kevesebbet fejlődik már az ember, már ami a gyorsaságot illeti egyre növekvő sérülésveszély és regenerációs időigény mellett. Tervben van még egy-két éven belül megdönteti a legjobb félmaratoni és maratoni időmet, de csak észszerű edzéskeretek között. A legnagyobb célom most triatlonban van, hiszen ott nagyobb skálán van esélyem fejlődni. Idén szeretném sikeresen teljesíteni a hosszú távú triatlont szeptemberben Podersdorfban, Ausztriában. Meglátom, mennyire terheli meg a testem és utána kitűzöm a 2021-es célokat. Ezek az egyéni célok, de a futással, triatlonnal egyéb céljaim is vannak. Közösséget építeni, eljuttatni az embereknek a pályaedzés szépségét, összekötni őket minden szorosan kapcsolódó szolgáltatással, hgoy minél hatékonyabban tudják elérni céljaikat. Üzlettársammal megalakítotottuk az irunmore S.E. hobbifutó egyesületet. Most már több városban országszerte szervezett pályaedzéseink, közösségi futásaink, versenyindulásaink vannak. A közösségi médián is elérhetőek és nagyon aktívak vagyunk. Ezt a mozgalmat – a futás és a sport szeretét és napi létfontosságát – szeretném minél több csatornán eljuttatni az emberekhez és bővíteni a tevékenységi körünket. Én még mindig hiszek a sport mindent átívelő szerepében! 

Hogyan van jelen a sport a családi életedben?

Folyamatosan, természetesen és szinte észrevétlenül magától értetődően szerves része a családi életünknek a sport egyéni és közösségi szinten is. Tulajdonképpen az is  folyamatos motivál, hogy aktív példát mutassak a gyerekeknek. Mert a gyerek legjobban minta alapján tanul, pláne, ha az hasznos minta. Sokkal hitelesebb a gyerek számára, ha  szülő is sportol, ha együtt sportolnak, mint amikor a szülő csak a fotelből prédikál a gyereknek a sportról. A gyerekeimnek kötelező rendszeresen sportolni, az viszont az ő választásuk, hogy mit. Úgy nevelem őket, hogy a mozgás megkérőjelezhetetlen része a mindennapoknak, hiszen erre van teremtve az emberi test. Egyébként a sport azóta “intézmény”, amióta a mindennapi munkából kiveszett a mozgás. Ezt muszáj pótolni! Sokszor edzem előttük, TV nézés közben görgőzök, de sokszor velük: amikor futok, nyaranta görkoriznak, bringáznak mellettem. Az úszóedzéseik alatt én is úszom az uszodában, a strandolások, hétvégi viziparkos programok kötelező eleme a 30-40 perces úszás, amit én tartok nekik. Utána mehet a pancsolás, csúszdázás, ökörködés. Síelni, korcsolyázni családilag megyünk, telente ez közösségi program nálunk, még a nagyszülők is bekapcsolódnak. Nyáron vizisíelünk, wakeboardozunk és sok új dolgot is kipróbálunk. Összefolyik a szabadidő, a szórakozás, a családi együttlét és a testedzés. Ezt borzasztóan élvezem, mindig is így képzeltem az életeünkben a sportot! 

további tartalomért iratkozz fel!